lördag 23 februari 2013

Inläggning, kundvagns åkning och Babblarna

Då kom dagen igår och det var inläggning. Vi kom självklart super tidigt, men det är så vi gillar det. Jonatan somnade i taxin men vaknade inte länge efter att vi kommit på Thorax avdelningen. Där var det upplagt ett liiite längre schema än vad vi kanske trodde från början. Det startade med vägning och mätning. Oxygen/syre mättning var 100%, jätte bra och pulsen var strålande fin. Jonatan började nu bli varm i kläderna och det tog inte lång tid för ens hela avdelningen visste att Jonatan var på plats, för här var det språkade så det stod härliga till. Sen var det tid för röntgen på lungor och blodprov. Inge roligt alls, men måste man så är det så. Fick åka lite kundvagn mitt i detta ;)
Sen var det lite lunch och Jonatan skaffade sig en kompis på avdelningen som också skulle opereras på måndag. Så det var mysigt för alla mammor att ha lite erfarenheter att dela. Här ville Jonatan visa hur stor och duktig han var och åt makrill ur egen box, två stycken faktiskt :) Jonatan ville så gärna mysa och peta på denna lilla kille, och blir sååå arg när han inte fick (infektions risken), då hör vi ett "iiiehhhhhhhggg" från honom :) Sen var det ultraljud, som avbröts efter 30 minuter, hon legen ville ha in en kirurg och diskutera med de andra kirurgerna om hur de skulle gå fram med detta ultraljud. Så vi tog en paus och Jonatan fick äntligen sova.. klockan var nu nästan 15 och han var helt utsliten av alla undersökningar och ingen soving. Då blev det ultraljud igen och etter ca 2 timmar var vi klara med den.. ujamje, lilla mannen är så duktig! Då kom anestesilegen och berättade lite om hur det blir på måndag.
Detta fick vi veta på dagens 9 timmar på sjukhus: Jonatan hade gått upp 50 gram och vi har 5 500 (5540) gram fest! Han hade blivit längre, men vi tvivlar lite på den mät metoden då han enligt den skulle sträckt sig 1,5 cm på en vecka, skeptiskt.. Han gillar fortfarande inte att ta blodprov eller röntgas, och ultraljud går bara om man får se på "Babblarna". Som mamma, mammi och självaste läkaren satt och sjung tillsammans på :)
Resultatet på ultraljudet vad kanske inte så kul, för det visar sig att hans VSD är ca 1 cm, och ligger väldigt tätt upp mot aorta. Att detta har mätts fel innan är kanske lite konstigt, för enligt hon som mätte igår så har detta troligt varit konstant från hans födsel. Då är det väldigt konstigt att han inte tidigare blivit operarad. Hans hjärta är ju lika stor som hans knytnäve och med ett hål på 1 cm?? Nu är det ett svårt hjärta att lokalisera på, då det tydligen ligger väldigt mycket till höger och är snurrat lite uppochner. Men ändå kan jag känna, vi tycker bestämt att han borde ha opererats för länge sen. Så enligt detta är han alltså sjukare än vi tidigare trott. Bra han skall opereras nu. Men samtidigt så är vi förbannat trötta på att få sån här information i efterhand. Man borde, han skulle, vi skulle....Hade de funnit ut detta så tidigt som när de hörde blåsljud för fösta gången, så hade han blivit operarad på en gång, för att leva med ett så stort hål är egentligen lite omöjligt. Att han nu fungerar så bra som han gör och faktiskt utvecklas, speglar ju bara en extremt stark liten pojke! Anestesilegen var väldigt nöjd med Jonatans utseende, hehe. Nä men han trodde att Jonatan var ännu sneare och mer missbildad än han var (Goldenhar). Något som var bra. Han sa dock att vi inte får vara med i uppväckningen av Jonatan som andra föräldrar får, då man inte vet hur/om Jonatan klarar att andas själv efter narkos på grund av Goldenhar. Då kommer det vara ett beredskaps team runt honom för att stå beredda att göra hjärt-lung räddning. Läskigt som sjutton detta. Så jag är glad att vi inte får lov att vara där inne.
Utöver det så kommer de hålla Jonatan sovandes så länge som möjligt, ca 24 timmar efter operation (kanske längre om det behövs). Detta för att skona hans kropp och med hänsyn på hans låga vikt. Detta beror förstås på hur operation går och hur Jonatan klara detta. Kan här lägga in att vi tycker det kommer vara sjukt jobbigt att inte få se honom vaken direkt efteråt, men det som är bäst för honom är det bästa. Han kommer ligga på intensiven hela denna tid och förs först över till oss när allt är stabilt och han är vaken. Hoppas på tisdagsmorgon! En dag utan Jonatan kommer kännas som en evighet!

1 kommentar:

  1. Ja, det är så intressant att läsa dina bloggar. Skönt att mamma o pappa kommer till er. Nu ska jag se om jag har gjort rätt så det skickas.

    SvaraRadera