fredag 6 juli 2018

Efter regn kommer solsken..

På väldigt kort tid har så mycket hänt som vi aldrig ens kunde hoppas på och livet har förändrats, det har det verkligen. Inte lång tid efter operationen så hade Jonatan det jobbigt, han upplevde inte längre den där boosten av operationen, ärret var stort, synligt, rött och lila. Han ville ha operationen ogjord, han menar nog inte det länge, men läkandet tog så lång tid, en tid han inte var förberedd på och ett ärr som nästan lyste i mörkret. Dagarna gick sakta men samtidigt så fort här i familjen, jag hade fullt upp på skolan med både examer och prosjektbeskrivelse inför min master. Men hemma gick det segt, ingen kunde direkt komma på besök om de inte var super friska, så detta tog knäcken många gånger. Vi vuxna hade börjat slappna av, och det var enormt tufft. Vi ramlade rakt ner i backen, energi och positivt tänkande var som bortblåst. Vi såg ut som vi åldrats 10 år på få månader och behovet för egenomsorg var större än någonsin, men tid till det fanns helt enkelt inte. Omgångsjuka avväxlade detta med två rundor i familjen och en häftig förkylning speciellt för Jonatan, som drog han ner långt och längtan av en vanlig vardag var stor. Vi besökte några kära vänner precis före detta, och de kände knapt igen oss, tysta var vi, utslitna var vi, allt annat än oss själva var vi..
Men plötligt så hände något efter denna nedturen, Jonatans kropp reste sig stark så snabbt, han såg faktiskt ut å bli större å starkare på kort tid. Såklart var vi ju tvugna å mäta denna lilla mannen om det faktiskt hade hänt något.. och visst fan! Han hade växt nästa 2 cm sen operationsdagen! Detta var ju helt otroligt! Vidare uppåt gick det under påsken, en underbar påsk nere hos min bror och hans familj. Jonatan sprang! och fort! Han sprang som en tok, han klättrade i berg och gick långa sträckor. Rastlösheten hade satt sitt frö i hans kropp, och ibland behövde han helt enkelt springa 10 varv runt huset innan vi kunde sitta ner och äta.
Efter regn kommer solsken, och visst är det så det blev vidare för Jonatan. Efter påsken så kunde han sakta införas i barnhagen igen och det var helt underbart att se. Förskolelärarna sa hela tiden "det är som han är en helt ny unge med den energien där". Uppåt uppåt uppåt gick det, muskler kom tillbaka på kroppen och vikten började hekto för hekto att gå uppåt. Målet var nu att komma oss till sommarlovet, ha ledigt och bygga oss upp. För vist mår vi bättre vi vuxna, men vi sliter med att förstå och tackla allt vi varit igenom, denna press, ångest, rädslan, dödsångesten.. men sakta sakta blir dessa tankar mindre och mindre..
Ny hjärtkontroll visade att hastigheten över klaffen var så bra den kunde bli, inget tecken till att membranet återkommer. Men en försvagad aortaklaff är det vi nu handskas med, men inget som ge någon vidare effekt på Jonatans välmående just nu, så nästa kontroll är först til hösten!
Ny lungkontroll denna veckan visade att han nu mera är innom normalen i lungefunktion, något låg, men han har också varit hjärtsjuk stora delar av livet, så vi kan inte förvänta maratonlungor här inte. Men han är så bra med sin trakeobronkomalasi att han faktiskt inte behöver genomgå bronkoskopi som var planlagt, inte heller behöver kan komma tillbaka på lungkontroller mer. Han är helt enkelt utskriven från lungeavdelingen för nu!
Status idag: Jonatan 6 år, 105,5 cm (+ 3 cm sen OP), 17,3 kg, så gott som lungfrisk, nästan hjärtfrisk, sista dagen i barnehagen genomförs nu, Aktivitetskolan (AKS) startar han i augusti och denna stora killen börjar första klass på Vetland skola för hörselshämmade i mitten av augusti 2018. Killen kan redan massa teckenspråk och föräldrarna övar ivrigt på kurs 4 ggr i året för att stötta upp honom. Alla mina examer/tentor är godkända och jag startat mitt sista masterår nu till hösten. Lillasyster startat på stora avdelningen i barnehagen, fruen har ryckt upp i graderna på jobb och livet, ja livet, känns plötligt så annorlunda, så ljust.. så vanligt..
Blogglisten hits

2 kommentarer:

  1. Gråter gör man först och sedan blir man glad så glad och lycklig för att allt kan hända även i positiv mening.Ha en riktigt härlig sommar och hoppas den lille mannen springer många varv runt huset 🤗❤

    SvaraRadera
  2. Härligt att höra ❤❤❤

    SvaraRadera